عملياتي شدن بسته حمايت از بازار، به هماهنگي بخش‌هاي مختلف اقتصادي نياز دارد

تاریخ انتشار : 1405/02/15

رييس سازمان بورس و اوراق بهادار بر لزوم هماهنگي بخش‌هاي مختلف اقتصادي براي عملياتي شدن بسته حمايت از بازار سهام تاکيد کرد.

به گزارش پايگاه خبري بازار سرمايه ايران(سنا)، رئيس سازمان بورس و اوراق بهادار در نشست شرکت‌هاي تأمين سرمايه که به همت کانون نهادهاي سرمايه‌گذاري و به ميزباني تأمين سرمايه ملت برگزار شد، گفت: از ۹ اسفند تا کنون، شايد بيش از ۲ برابر ايام عادي ‌دور هم جمع شده‌ايم و براي بازار سرمايه هم‌فکري کرده‌ايم تا راهکارهاي دقيقي براي مديريت بخش‌هاي مختلف بازار اتخاذ کنيم.

او با اشاره به پيچيدگي شرايط اقتصاد ايران گفت: موضوعاتي مانند تورم، نقدينگي، اشتغال و... بر بخش حقيقي اقتصاد اثرگذاري مستقيم دارند و در اين شرايط، بازارهاي مالي به دليل اثرپذيري جدي از بخش حقيقي اقتصاد، وضعيت پيچيده‌تري پيدا مي‌کنند.

صيدي با اشاره به سناريوهاي پيش روي بازار سرمايه گفت: ۳ سناريو پيش روي بازار قرار دارد که نخستين آن شروع مجدد جنگ و تصعيد جنگ است، دومين سناريو توافق منجر به صلح و سومين حالت، تداوم وضعيت فعلي است که از ۲ سناريوي ديگر پرچالش‌تر است.

او با بيان اين‌که همه ما با کمک يکديگر بازارها را اداره کرده و بازارها را زنده و پويا نگه مي‌داريم، افزود: کاري که شما عزيزان با بازگشايي صندوق‌هاي درآمد ثابت و صندوق‌هاي کالايي در دوره جنگ انجام داده‌ايد، اعتماد زيادي در دل سرمايه‌گذاران، سياستمداران و علاقه‌مندان به بازار ايجاد کرد. کمک همه نهادهاي مالي در ايجاد شرايط نقدشوندگي و فعاليت حداکثري در شرايط جنگي قابل تقدير است.

رئيس سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: اکنون نيز در اين شرايط بايد همه با کمک يکديگر به بخش‌هاي مختلف اقتصاد که بر بازار سرمايه نيز مؤثر هستند، کمک کنيم. اکنون بنگاه‌هاي بزرگ اقتصادي که خودشان ناشر سهام هستند، نياز به تأمين مالي دارند. بخشي از تأمين مالي توسط نظام بانکي صورت مي‌گيرد و لازم است بخشي ديگر از اين تأمين مالي را شرکت‌هاي تأمين سرمايه و نهادهاي مالي برعهده گيرند. بايد کمک کنيم با روحيه بالا همگي از اين گردنه عبور کنيم و به مقصد برسيم.

صيدي با بيان اين‌که از شروع جنگ تاکنون مجوز انتشار اوراق و تأمين مالي، افزايش سرمايه ناشران و...، در سازمان بورس و اوراق بهادار متوقف نشده و به تأمين مالي و فرآيندهاي اقتصادي بنگاه‌ها کمک شده است، گفت: لازم است به اين مسائل در بازار سرعت بيش‌تري بدهيم تا مشکلات بنگاه‌هاي اقتصادي کم‌تر شود.

او با اشاره به طرح سازمان بورس براي تاسيس صندوق‌هاي حمايت از صنايع فولاد و پتروشيمي تأکيد کرد: تلاش جمعي ما در ايجاد و تقويت اين صندوق‌ها و کمک بيش‌تر به تأمين مالي بنگاه‌هاي آسيب‌ديده، بازگرداندن آن‌ها به مدار توليد را تسريع مي‌کند. البته تاسيس اين صندوق‌ها در انتظار برنامه‌هاي مشخص و مدون اين شرکت‌ها براي بازسازي است.

رئيس سازمان بورس و اوراق بهادار درباره بازگشايي بازار سهام نيز گفت: از قبل از عيد جلسات متعددي براي بازگشايي بازار برگزار کرديم و علاقه‌مند بوديم از هفته سوم اسفند ۱۴۰۴ فعاليت بازار سهام از سر گرفته شود اما پيش از آن بايد تکليف چند موضوع روشن مي‌شد که هم‌چنان هم اين موضوعات در دست پيگيري هستند. مهم‌ترين موضوع، بحث افشاي اطلاعات است. سرمايه‌گذار بايد با توجه به تغيير شرايط، تصوير به‌نسبت روشني از وضعيت شرکت‌ها براي سرمايه‌گذاري داشته باشد. در حال حاضر بخش قابل توجهي از بازار افشاي حداقلي را هم انجام نداده‌اند که موضوع در حال پيگيري است. برخي ناشران مي‌گويند ابهامات اساسي براي پيش‌بيني وضعيت آينده داريم که بايد ابهامات برطرف شود. گزارش تعدادي از گروه شرکت‌هايي که اطلاعات خودشان را افشا کرده‌اند، نشان مي‌دهد بعضاً در ميزان و رقم فروش شاهد رشد قابل توجهي در سال جديد خواهند بود. اميدواريم هرچه زودتر اين افشاها تکميل شده و اين شرط بازگشايي محقق شود.

او ادامه داد: از شروع جنگ تاکنون سازمان بورس و اوراق بهادار نظرسنجي‌هاي متعددي از فعالان در خصوص بازگشايي يا بسته ماندن بازار انجام داده که حتي در آخرين نظرسنجي در روزهاي اخير هم اکثريت با بازگشايي بازار در اين شرايط مخالفت کرده‌اند اما با اين حال، براي ما مطلوب نيست که بازار سهام بسته باشد و لازم است تلاش کنيم اين بازار در اولين تاريخ ممکن باز شود.

صيدي گفت: علاوه بر موضوع فني بازار، موضوع مهم ديگر در خصوص بازگشايي بازار سهام، ملاحظات محيطي و ملي است که مورد تأکيد مراجع ذي‌ربط بوده و بايد با هماهنگي کامل در اين خصوص اقدام شود.

رئيس سازمان بورس و اوراق بهادار تاکيد کرد: موضوع مهم ديگر در بحث بازگشايي بازار سهام، مسئله حمايت است.

او تاکيد کرد: موضوع مهم ديگر در بحث بازگشايي بازار سهام، مسئله حمايت است. جنگ ۱۲ روزه آموزه‌هايي براي بازار داشته است و از تجربيات انباشته‌شده در تدوين يک بسته حمايتي استفاده کرده‌ايم. عملياتي شدن اين بسته حمايتي به هماهنگي بخش‌هاي مختلف اقتصادي نياز دارد. در همين زمينه با بانک مرکزي صحبت کرده‌ايم و جلسات متعددي برگزار شده است تا هم‌راهي لازم در اين خصوص صورت گيرد که همچنان موضوع در دست پيگيري است.

صيدي ادامه داد: در همين حال، کارگزاري‌ها به مشتريان خود براي خريد سهام اعتبار داده‌اند که براي استمهال آن با بانک مرکزي مکاتبه شده و پيگيري اين موضوع براي حمايت از سهام‌داران ادامه دارد.

او هماهنگي نهادهاي مالي را يکي ديگر از شروط و الزامات بازگشايي بازار سهام برشمرد و تاکيد کرد: اگر نهادهاي مالي منسجم عمل کنند، بازار نتيجه خوبي خواهد گرفت. اين هماهنگي به روان شدن معاملات و چرخش نقدينگي کمک مي‌کند و ظرف مدت کوتاهي موجب رونق بازار مي‌شود.

صيدي در بخش ديگري از سخنان خود گفت: برخي مي‌گويند بدون انجام افشا بازار را باز کنيد که اکثريت اين گروه مي‌گويند ما تکنيکال رفتار مي‌کنيم. اولاً همه که تکنيکال فکر نمي‌کنند بلکه برخي بنيادي و فاندامنتال تحليل مي‌کنند. ثانياً تکنيکال بر بستر فاندامنتال شکل مي‌گيرد يعني اطلاعات بنيادين مانند سود خالص، نرخ رشد، نرخ تورم، نرخ سود بانکي و... باعث مي‌شود قيمت کشف شده و قيمت‌گذاري صورت گيرد. در نهايت اين قيمت منجر به چارت شده و روي اين چارت است که تحليل‌هاي تکنيکالي صورت مي‌گيرد. بنابراين اصلاً نمي‌شود بدون فراهم کردن بستر بنيادي، فقط به رفتارهاي تکنيکي در بازار اتکا کرد. افشا يکي از مهم‌ترين عوامل تعيين‌کننده فاکتورهاي بنيادي است. بايد مسير براي تصميم‌گيري سرمايه‌گذار مشخص باشد.